قره قروت یا قارا که به دورنگ قهوه ای و شیری مانند تولید میشود از آب دوغ یا ماست به دست میآید. در کرمان به آن تلف یا لور و دریزد به آن تَرَف، در مازندران تَفره، در اصفهان و آباده به آن قارا و در شیراز و شمال خراسان با نام قره قوروت یا آب قروت شناخته میشود.
در فردوس(جنوب خراسان) قره قروت را کرم رنگ میسازند و آنرا آق قروت (به معنی کشک سفید) مینامند. آق قروت به ۲ دسته کلی تقسیم میشود: ماستی (از جوشاندن آب ماست پس از ریختن در کیسه) و دوغی (از جوشاندن آب دوغ پس از ریختن در کیسه). قیمت آق قروت ماستی حدود دو برابر آق قروت دوغی است و بر خلاف قره قروت بافتی پفکی و متخلخل دارد. طبیعت قره قروت سرد و خشک است و همینطور که ذکر شد در دو نوع شیرینتر و ترش عرضه میشود.
- موجب تسکین تیزی صفرا و خون میشود
- تشنگی را برطرف میکند.
- برای رفع حرارت معده, کبد, اسهال صفراوی و تب های صفراوی گرم مفید است
- مصرف موضعی و مالیدنی آن میتواند برای ورم های حاد مفید باشد.
- اسید لاکتیک فعالیت نرون های مغزی را به شدت کاهش میدهد و چون قره قوروت حاوی مقادیر بسیار زیاد اسید لاکتیک است لذا برای مغز انسان بسیار مضر است.
- مصرف بیش از حد قره قروت موجب اسیدی شدن خون شده و ممکن است عوارض و بیماری های زیر را موجب شود :
انواع بیماریهای قلب و عروق
خورده شدن دیوارة سرخرگ ها و سیاهرگ ها
ضعف حافظه
آلزایمر
دیابت
سرطان
ضعف سیستم ایمنی بدن
بیماری های سیستم عصبی مانند بیماری خطرناکMS
پوکی استخوان
خرابی و فساد دندانها
لقی دندانها
ضعف اعصاب
تشنج
کلسیم بهترین و سریع ترین عامل قلیایی کردن خون است. این کلسیم آزاد شده از استخوان ها سپس توسط کلیه ها دفع میگردد. در نتیجه مصرف قره قروت باعث پوکی استخوان ها و ضعف دندان ها میگردد.
در کرمان لور معمولا همراه آش و شولی استفاده میشود.بعنوان یک میان وعده هم میتونه استفاده بشه اما به مقدار کم. بعضا جهت ترش کردن مزه چنجه و جوجه کباب و انواع کباب دیگر نیز قبل از پخت در مرحله ترد سازی گوشت همراه پیاز بجای آبلیمو بهره گرفته میشود.
در برخی از غذاهای ایرانی و غیر ایرانی نیز که هدف اقای طعم ترش وجود دارد مصرف میشه.
سرعت فساد این محصول در درجه اول به میزان رطوبت و نحوه آبگیری از قره قروت بستگی دارد. هرچه میزان رطوبت موجود در آن بیشتر باشد، فسادپذیری آن بالاتر خواهدبود و هرچه آبگیری بیشتری از آن صورت گرفته باشد، مقاومت آن در برابر فساد کمتر خواهد رفت. این شرایط تقریبا مشابه شرایطی است که برای نگهداری کشک هم توصیه میکنیم. اما بهتر است برای جلوگیری از فساد قره قروت آن را در محیط خشک و خنک دور از نور آفتاب قرار دهید. در غیر اینصورت قره قروت کم کم ظاهری تیره به خود گرفته و کاملا قهوه ای و حجم آن تقریبا نصف میشود یا اصطلاحا میخوابد. البته در اینصورت هم به شرطی که فاسد و کپک نزند قابل استفاده است که به آن قره قروت شکلاتی میگن.
- بوی تند و زننده یکی از علایم فساد است.
- باید کاملا سفید و رنگ روشنی داشته باشد .
- نباید پر نمک باشد .
- قره قروت میبایست ترش مزه باشد .
- قره قروت باید تمیز و فاقد گرد و غبار باشد.
- قره قروت باید ظاهری حجیم و پفکی (اسفنجی) داشته باشد و هنگام خوردن در دهان آب شود.
- معمولا خوشبختانه با تغییر رنگ و تیره شدن ظاهر قره قروت و کم حجم شدنش فاسد نمیشود.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |